Web design special pentru mobil

 
web design mobil Cati oameni stii care isi folosesc telefonul mobil ca sa navigheze pe Internet? Cel mai probabil sunt destul de multi. Majoritate isi iau informatiile din mers iar companiile mari si mici folosesc ocazia de a-si optimiza site-ul pentru browsere mobile. Web design-ul pentru mobil devine din ce in ce mai popular, aproape orice website care furnizeaza servicii online are o versiune mobila sau o aplicatie pentru mobil.

In consecinta, este intelept sa te pui la curent cu tot ce este de stiut despre web design-ul pentru mobil. Daca esti educat in acest domeniu web design-ului te poate ajuta sa te mentii in frunte si ofera clientilor tai o cale de urmat.

Ce este web design-ul pentru mobil?

Inainte sa incepi sa alcatuiti continutul pentru website-uri mobile, trebuie mai intai sa te familiarizezi cu termenii. Te vei bucura sa aflii ca nu este prea multa tehnologie noua de invatat, este mai mult vorba de a restructura stilul CSS pentru ecranele mai mici si sistemele de operare ale diverselor aparate celulare existente.

Conform parerii lui Cameron Chapman, cele mai populare sisteme de operare sunt:

 • Windows Mobile
 • Platforma iPhone
 • Palm OS
 • Mobile Linux
 • Symbian OS
 • Platforma BlackBerry
 • Android


El continua prin a ne spune care sunt cele mai populare browsere in web-ul mobil:

 • Safari pentru iPhone
 • Android browser
 • Opera Mobile
 • WebOS browser (pe aparate Palm)
 • BlackBerry browser
 • Internet Explorer Mobile (pe aparate Windows Mobile)


In ceea ce priveste codurile, exista trei coduri esentiale de browser iar acestea sunt: codul de proprietar, WebKit si Gecko. Dupa ce ai aflat pe ce vor face browsing vizitatorii poti decide cum sa aflii care dimensiune va fi mai buna pentru celularul lor. Tine minte ca toate telefoanele au ecrane cu diferite dimensiuni iar browserele pot manevra diferite cantitati de continut. Un browser iPhone de exemplu va avea un timp de incarcare diferit decat unul Blackberry.

Mai jos este o schema care simplifica modalitatea prin care s-a ajuns la limbajul de web design pentru mobil. Unii termeni s-ar putea sa va iti fie necunoscuti asa ca definitiile sunt urmatoarele:

Limbajul Markup Generalizat Standard – Cunoscut si ca SGML a fost creat in jurul anului 1986 si este metalimbaj. Era folosit mai ales in printare si industria tipografica.

Limbajul Markup pentru aparatele de mana – cunoscut si ca HDML, a fost creat in 1996. Acesta a croit drum catre limbajul Markup fara fir WML, dar nu a fost standardizat oficial. Limbajul Markup fara fir – mentionat mai sus, WML a fost creat in 1998. Acesta este un limbaj pe baza de XML specific pentru aparate mobile.

Compact HTML – de asemenea creat in 1998, acest limbaj este o diviziune a HTML iar unii il considera mai bun decat WML.

Profil mobil XHTML – creat in 2001 acest limbaj este construit pe XHTML si este directionat pe telefoane mobile, iar multi il considera cel mai puternic limbaj de web mobil. Web design pentru mobil – Avantaje si dezavantaje Ca in majoritatea cazurilor exista aspecte bune precum si unele mai putin bune. Web design-ul pentur mobil nu face exceptie. Mai jos sunt prezentate puncte de ambele parti ale baricadei despre web design-ul pentru mobil.

schita web design

Avantaje

Incepand cu ceea ce este bun, desigur avem insasi mobilitatea. Oricine poate accesa internetul din palma, ca sa spun asa. Vremea cand se naviga pe net doar la birou sau acasa a disparut demult. In prezent suntem dependenti de informatie, si poti ajunge la publicul tau cand ei sunt in autobuz, tren, sau la magazinul alimentar. Daca acestia trebuie sa gaseasca informatii despre ceea ce se afla in jur, le pot gasi – facand din website un element indispensabil cand sunt pe drum.

Alt avantaj este faptul ca utilizarea internetului pe mobil a crescut si pare sa continue sa creasca. Ceea ce face sa creasca si cererea de a avea pagini optimizate pentru mobil.

Dezavantaje

Dezavantajele principale sunt ecranul de mici dimensiuni si perioada de incarcare (depinde de zona geografica). Ambele sunt MULT diferite pe un telefon celular decat pe un computer. Renuntarea la “zorzoane” va ajuta textul sa straluceasca. Dezavaltajul cel mai mare este faptul ca nu poti realiza un web design pentur mobil care sa imprsioneze pentru ca trebuie sa folosesti elemente cat mai putine.

Concluzia!

Asa cum probabil ai putut sa observi multe web design-uri pentru mobil sunt simple si la obiect dar inca folosesc multe imagini si sigla companiei. Dar gandeste-te la web deisgnul pentru mobil ca fiind o versiune mai mica a site-ului de desktop. Nu trebuie sa renunti la cunostintele despre web design, ci doar sa reduci scara pentru ecran mai mic si timpul de incarcare si veti putea sa concepi o pagina reusita pe care clientul o va aprecia.  


demo1
demo2

Artvisiona este studioul de branding, rebranding, marketing si creatie de continut pentru web, print, radio si tv. Din 2003 oferim servicii complete pentru companii si soloprenori din toata lumea.
✨ De la idee la business. Constructie, comunicare si promovare de brand pentru orice stadiu al afacerii: start-up, repozitionare, scalare, revitalizare;
✨ Strategie de brand si marketing;
✨ Creatie de continut premium pentru mediul online si offline.
Ai nevoie de ajutor? Inscrie-te la o sedinta gratuita de consultanta de 15 minute.