Vreau un site web. De unde sa incep ?

 
web designAceasta este o intrebare firesca atunci cand te apuci de un lucru despre care nu ai multe notiuni. Vin in ajutorul dvs si va raspund cat mai clar in urmatorul articol.

Pe scurt aveti de facut urmatorii pasi:
 • Stabilirea obiectivului si continutul pe care il va avea noul website
 • Stabilirea numelui de domeniu pe care il va avea noul website si cumpararea lui
 • Alegerea unui pachet de gazduire
 • Daca sunteti la inceput de drum va recomand un manual de identitate vizuala
 • Crearea propriu-zisa a site-ului web
 • Actualizarea
 • Promovare


In detaliu despre site-uri web:

1. Stabilirea obiectivului si continutul pe care il va avea noul website.

In primul rand este foarte important sa stiti exact ce doriti. Ce scop are viitorul site si ce target (public) vreti sa atrageti. Notati tot ceea ce credeti ca este important pentru proiectul dvs pentru a putea explica web designerului.

2. Alegerea numelui domeniului.

Ce este un domeniul ?
Un domeniu web sau un nume de domeniu web este un set de caractere alfanumerice urmate de .ro, .com, .net, .org, .info, etc.
Cum sa alegem un nume de domeniu bun ?
Incercati sa alegeti un nume relevant pentru activitatea dvs. Numele trebuie sa fie cat mai scurt si usor de retinut.
Daca numele firmei (brandul) este important si doriti sa va faceti cunoscuti prin intermediul lui, folositi-l.
NU recomand sa se foloseasca nume mai lungi de 10 caractere, nume care sunt compuse cu cratima ( – ) sau underscore ( _ )

Daca nu gasiti disponibil numele pe care il doriti, incercati sa-l articulati, sa-l folositi la plural sau sa promovati un produs sau serviciu care va sta la baza companiei dvs mereu. Exemplul 1: Pentru site-ul meu mi-am dorit foarte mult artvision.com insa nu era disponibil si atunci am adaugat un A la sfarsit, astfel cuvantul a devenit feminin artvisiona.com ( si cred ca se potriveste perfect )

Exemplul 2: Daca firma se numeste “Lapada” si vindeti fulare aveti in mare 4 posibilitati simple: www.lapada.ro , www.lapadafulare.ro , www.fulare.ro , www.fularelapada.ro Ca sa verificati disponibilitatea unui domeniu, intrati aici

Ce fel de domeniu sa aleg, .ro, .com, .net, .org, .info .eu sau altul ? Terminatia domeniului o alegeti in functie de zona pe care doriti sa o acoperiti. De exemplu: daca aveti servicii destinate Romaniei, alegeti un domeniu .ro  Daca vindeti produse sau servicii global, alegeti un domeniu cu terminatia .com si asa mai departe. Un nume de domeniu poate fi achiztionat de la una dintre autoritatile competente care se ocupa de inregistrare domeniilor. Exista o multitudine de ofertanti pe piata romaneasca. Clientilor mei le recomand cea mai buna oferta pe care o cunosc.

Cat costa un domeniu ?
Un domeniu .ro costa 35 de euro (fara TVA) si se plateste o singura data. Un domeniu .com, .net, .org, .biz sau .info costa aproximativ 8 euro /an (se plateste anual). Nu recomand  achizitionarea unui pachet de gazduire impreuna cu domeniul pana nu aveti o discutie cu cel/cea care va realiza site-ul web !

3. Alegerea unui pachet de gazduire pentru site web.

Ce este gazduirea sau hosting-ul ?

Gazduirea Web (in engleza Web Hosting) este spatiul alocat domeniului / adresei web si este folosit in special pentru stocare / transmitere e-mail si pentru afisarea paginii web. Este locul in care vor sta toate fisierele legate de site.

Suntem tentati ca atunci cand achizitionam un domeniu sa luam si partea de hosting inainte de a discuta cu cel care urmeaza sa realizeze site-ul insa nu va recomand. Cel care se ocupa de site-ul dvs stie cel mai bine cat o sa ocupe site-ul si de ce tehnologie are nevoie. Tot el/ea va poate spune ce firma este de incredere si furnizeaza servicii de calitate.

4. Identitate vizuala si manualul de identitate.

Manualul de identitate vizuala prezinta modul in care trebuie sa arate tot ceea ce produce organizatia dumneavoastra, de la hartia de scris la uniforme,cladiri si vehicule. Design logo si reguli de utilizare,scheme de culori,carti de vizita,antet,header mail,colantare auto…

Pentru a vedea in detaliu ce este si ce contine un astfel de manual cititi articolul:  Manuale de identitate

5. Crearea site-ului web.

Cautati un specialist in site-uri web, atat pe partea de design si programare cat si pe partea de optimizare. Incercati sa tineti cont nu numai de pret cat si de portofoliu.

6. Actualizarea site-ului web.

O greseala comuna este aceea de a considera ca odata siteul postat pe internet, treaba este terminata.Intalnim des pe internet siteuri care nu sunt actualizate de luni sau chiar ani de zile, cu informatii vechi, care nu mai folosesc nimanui.

Va recomand un site cu sistem de administrare CMS, astfel veti putea actualiza chiar dvs site-ul web. Cu un site CMS salvati bani pentru ca nu mai platiti servicii de administrare cat si timp pentru ca modificarile le relizati dvs cand doriti. Mai multe despre siteuri web cu sistem CMS

7. Promovare site web.

Pentru ca numele si produsele companiei dumneavoastra sa fie cunoscute, aveti nevoie pe langa serviciul SEO de o campanie online pentru promovarea site-ului pe internet. Din experienta cele mai eficiente forme de promovare sunt urmatoarele:
 • Campanii prin e-mail, direct emailing si newsletter
 • Blog de afacere
 • Utilizare platformelor sociale: Twitter, Facebook, Youtube, Flickr si Linkedin.
 • Folosirea serviciilor de bookmarking StumbleUpon, Delicious, Digg, Feed si inca o serie de pana la 50 de astfel de siteuri.
 


demo1
demo2

Artvisiona este studioul de branding, rebranding, marketing si creatie de continut pentru web, print, radio si tv. Din 2003 oferim servicii complete pentru companii si soloprenori din toata lumea.
✨ De la idee la business. Constructie, comunicare si promovare de brand pentru orice stadiu al afacerii: start-up, repozitionare, scalare, revitalizare;
✨ Strategie de brand si marketing;
✨ Creatie de continut premium pentru mediul online si offline.
Ai nevoie de ajutor? Inscrie-te la o sedinta gratuita de consultanta de 15 minute.