Romani care ma inspira: Carmen Ivanov

 
carmen ivanov profa de dictie
Pronuntia corecta, rostirea si tonalitatea te pot ajuta in cariera sau in viata de zi cu zi. Oamenii de televiziune si de radio au un secret: dictia. Despre dictie si multe altele vorbim astazi cu Carmen Ivanov – jurnalist de radio si tv, profesor de dictie si redactor-sef la o publicatie online de IT


1.Cum este Carmen Ivanov cand nu lucreaza ?

E la fel de agitata ca atunci cand lucreaza. Dar e mai fun. Cel putin asta spun prietenii. Ceilalti spun ca e distanta si rece, dar iti spun un secret: e usor cu capul in nori.

2. Ce pasiuni ai si ce iti place sa faci cand ai putin timp liber ?

Cand am putin timp liber ma joc pe computer sau pe PlayStation, citesc si ma uit la seriale. Cand am mai mult timp liber imi aleg cate-o insulă si plec.

2.Ce vroiai sa te faci cand ajungi mare ?

Trebuia sa fiu procuror. Asta mi-am dorit. Am ajuns insa prezentator de stiri.

3.Radioul cand a aparut in viata ta ?

Imediat după ce am terminat un master în stiinte penale. (si-am spus ca voiam sa devin procuror ) si pentru ca aveam un pic de timp liber, iar Razvan si Dani eliberasera doua locuri la Radio Contact Resita am zis ca n-ar fi rau sa vad ce se intampla intr-o redactie. si de-atunci, am ramas in redactie…

4.Cum ai descoperit dictia si ce te-a atras la acesta profesie ?

Radioul se bazeaza pe voce. Doar pe voce. Desi pare mai usor sa faci radio decat TV, din punct de vedere al dictiei e ceva mai complex. Un prezentator de radio bun, are nevoie de o pronuntie perfecta, o intonatie care sa acopere tot spectrul de programe de pe postul respectiv. Asa ca a fost nevoie de mult exercitiu. Si-apoi, prin 2006, a aparut castingul pentru vocea perfectă a Romaniei, pentru sintetizatorul vocal Ivona, si-am luat acel casting. In paralel Centrul pentru Jurnalism Independent imi cerea sa predau cateva seminarii de dictie pentru jurnalisti.

5.Vorbeste putin despre cursurile de dictie. Unde, cum si de ce ?

In prezent predau dictie si tehnica scriiturii pentru stirea de radio si TV la scoala de Televiziune Tudor Vornicu. Din 2013 a luat fiintă si Mediatraining care ofera cursuri pentru cei care se pregătesc sau sunt deja în domeniile: jurnalism, business, politica, PR, avocatura, management sau vanzări. si desigur, mai există si Dictie.ro site-ul pe care l-am creat imediat ce mi-am dat seama ca unul dintre lucrurile pe care le fac foarte bine este sa predau dictie.

6.Ai aparut la multe emisiuni tv in ultimul timp.Vei renunta la radio ?

Nu, nici nu se pune problema renuntarii la radio. In clipa de fata pregatesc o emisiune pentru unul dintre posturile de radio de elita din Romania. Chiar daca am fost absenta aproape un an din FM-ul romanesc asta nu inseamnă ca nu ma mai intereseaza acest domeniu. Din contra, pot sa spun ca daca in clipa asta ar trebui sa aleg ce sa fac pentru urmatorii 10 ani – radio sau TV – raspunsul ar fi, fara indoiala, radio!

7.Care este cea mai amuzanta balba pe care ai spus-o ?

Aveam de citit o stire care continea o declaratie a istoricului Stejarel Olaru. Si fraza era construita destul de prost, in sensul ca era foarte lunga, iar la final trebuia sa spun: a declarat istoricul Stejarel Olaru. Evident ca a iesit: a declarat istoricul Stejarel Oralu.

8.Exista zile in care nu dai randament ? Ce faci in astfel de situatii ?

Exista zile in care simt ca sunt coplesita. Ca sunt foarte multe de facut si nu reusesc sa termin tot ce mi-am propus. Atunci incep sa ma grabesc, iar asta merge de minune cu felul meu agitat de a fi.

9.Rubrica aceasta se numeste “Romani care ma inspira”. Care sunt romanii care te fac mandra ca te-ai nascut aici ?

Cei care ma inspira cu adevarat sunt unii dintre studentii mei. Au energia necesara sa mearga mai departe, se construiesc continuu si vor in permanenta sa se perfectioneze. Sunt oamenii de care sunt mandra ca i-am intalnit, pentru ca simt că nu s-au multumit doar sa primeasca ceva de la mine, ci mi-au oferit ceva important din ei.

10.Peste 2 ani te invit sa vorbim din nou.Unde vrei sa ne vedem ?

Indiferent unde vom fi peste doi ani, vom vorbi cu siguranta, din nou, cu drag.  
Tags:
 


demo1
demo2

Artvisiona este studioul de branding, rebranding, marketing si creatie de continut pentru web, print, radio si tv. Din 2003 oferim servicii complete pentru companii si soloprenori din toata lumea.
✨ De la idee la business. Constructie, comunicare si promovare de brand pentru orice stadiu al afacerii: start-up, repozitionare, scalare, revitalizare;
✨ Strategie de brand si marketing;
✨ Creatie de continut premium pentru mediul online si offline.
Ai nevoie de ajutor? Inscrie-te la o sedinta gratuita de consultanta de 15 minute.

Tags: