Profit din mediile sociale sau comunicare de brand ?

 
facebook_roi

Daca asteptati profit de la Mediile sociale.  Mai ganditi-va…

Putem fi recunoscatori deoarece cred ca suntem pe punctul de a avea serioase discutii privind modalitatea in care putem utiliza mediile sociale in majoritatea companiilor, in loc sa ne intrebam doar daca mediile sociale nu sunt decat un moft. Totusi, exista prejudecati grave despre ceea ce fac mediile sociale pentru o companie. Astfel incat , adesea nici macar nu angajam persoanele cu abilitatile necesare pentru a construi un mediu social competent. Urmarim de asemenea sa masuram mediile sociale asa cum masuram alte aspecte de marketing: initiative, canale, campanii publicitare, dar mediile sociale nu sunt nici canal, nici marketing, nici initiativa.

Aveti nevoie de medii sociale?

Analiza sentimentelor, optimizare, generatia propagandei, monitorizarea brandului si atributele sale, raspandirea mediilor sociale, tendinte, zvonuri, post de ascultare… Suna extrem de complicat  dar nu trebuie sa fie asa.  Motivul pentru care apar toate aceste discipline de medii sociale este pentru ca ne duc intr-o directie noua  cu interactiunile atat in cadrul companiei cat si cu clientii nostri. Observ totusi ca in multe situatii mediile sociale sunt considerate o functie a marketingului.  Marketingul mediilor sociale este un termen adoptat de multi pentru a sugera ca mediile sociale ar trebui sa devina parte dintr-un plan integrat de comunicatii de marketing. Dar acest lucru nu se realizeaza.

Sa va intreb ceva. Ati considera un functionar de la banca sau un operator de la serviciu clienti care lucreaza intr-un call center un comerciant? Ei bine, si da si nu. Acestia efectueaza vanzare si/sau comercializeaza produse, si reprezinta brandul. Dar aceasta este o competenta de sine statatoare, iar personalul din banca sau din call center nu este administrat de departamentul de marketing. Deci cum se incadreaza in marketing cineva care are sarcina de a raspunde la intrebarile Twitter si Facebook in timp real? Nu se incadreaza. Nici campaniile nu se incadreaza in general in mediile sociale decat daca pot genera o campaniie virala care se adapteaza la mediile sociale. Prin urmare am fost impresionata de initiativa “Buzz Marketing” realizata de IKEA .Adevarul este ca odata cu aparitia Internetului in 1994 si cu “.com” care a inceput sa capete forta in 1999, cu totii am facut presupuneri asupra modului in care functiona “canalul”, si multe din acelea s-au dovedit gresite.

De fapt trebuie neaparat sa te implici in mediile sociale, dar nu te astepta ca angajand cativa oameni sa-ti faca o pagina de Facebook si raspunzand la Tweets in timp real sa fie totul. Abia acum incepem sa intelegem impactul direct al mediilor sociale in afaceri.

Iluzia cu mediile sociale e pe cale sa explodeze. Oamenii incep sa-si dea deja seama ca orele fara numar de urmarire a intrarilor pe Twitter si Facebook sau a tuturor updatarilor de statut de pe LinkedIn sunt ore irosite.  Toate tweeturile platite si persoanele sau agentiile care au fost angajate sa posteze pe tweet vor contribui la rezultat. Iar paginile de fani pe care oamenii le construiesc pentru a capata “fani, suporteri si legaturi” sunt doar sperante ca vor avea un efect asupra afacerii, dar nu va fi asa.

Toate aspectele sunt valabile, si totusi, la fel ca in cazul exagerarii cu .com, cand va exista o “normalizare” a esentei activitatilor de medii sociale, adica atunci cand vom incepe cu adevarat sa utilizam mediile sociale constructiv, vor apare si rezultatele reale. Mai intai, va trebui sa intelegem cum discuta sau califica clientii produsele sau serviciile noastre in context social si care sunt deficientele. In al doilea rand, mecanismul mobil va deveni si mai important pe masura ce incepem sa recunoastem comportamentul tribal dincolo de aparente, si sa vedem mediile sociale  in sfera de locatie si in context. In final, vom vedea organizatii incepand sa inteleaga ca timpul real in mediile sociale este ceva ce trebuie respectat si la care trebuie reactionat. Aceasta actiune va duce la formarea de organizatii cu reactie. In acest fel, vom intelege ca mediile sociale sunt un indicator primordial de strategie, si nu un generator de profit intarziat.

Bani, bani, bani…

Ironia este ca s-ar putea deja sa obtineti profit de la mediile sociale, sau sa pierdeti venit pentru ca nu le aveti , fara sa stiti acest lucru…

Cand angajati comunitati in forma digitala, obtineti direct un sentiment pozitiv al brandului, si  va ajuta sa invatati despre cerintele clientilor vostri,  avand efect asupra venitului dvs. Totusi, puteti sa indicati o pagina de pe Facebook, sau sa dati un tur pe Twitter pentru o problema privind serviciile pentru clienti, si sa aratati adevarata crestere a venitului sau a castigurilor nete? Probabil ca nu. Asa ca problema nu este profitul de la mediile sociale, ci cum masuram performanta companiei in raport cu venitul. Sistemul traditional de masurare nu este destul de robust sau de cristalizat ca sa ne dea o imagine de ansamblu. Mai ales deoarece nu avem legaturi functionale intre “generarea de venit” si parcursul clientilor. Sistemele de masurare implica faptul ca generarea de venit pe un canal arata ca produsele sunt grozave, sau marketingul care conduce clientii pe acel canal este grozav!

Aceasta este o viziune prea simplista pentru lumea de astazi.

Elementul esential este faptul ca Mediile Sociale au un impact clar asupra unor domenii de afaceri in prezent, dar acesta nu se incadreaza in lumea noastra guvernata de contabilitate si  balanta de plati . Partea buna este sa invatam din mediile sociale,  sa aplicam invatatura in companie si sa ne adaptam dupa interactiunile pe care le genereaza.  Pentru aceasta trebuie sa trecem dincolo de profit si trebuie clar sa fim prezenti pentru o buna comunicare a brandului.  


demo1
demo2

Artvisiona este studioul de branding, rebranding, marketing si creatie de continut pentru web, print, radio si tv. Din 2003 oferim servicii complete pentru companii si soloprenori din toata lumea.
✨ De la idee la business. Constructie, comunicare si promovare de brand pentru orice stadiu al afacerii: start-up, repozitionare, scalare, revitalizare;
✨ Strategie de brand si marketing;
✨ Creatie de continut premium pentru mediul online si offline.
Ai nevoie de ajutor? Inscrie-te la o sedinta gratuita de consultanta de 15 minute.