Marca, identitatea vizuala si sigla explicate

 
O sigla nu este nici marca si nici identitatea dvs. Designul de sigla, de identitate si marca au fiecare rol diferit, dar impreuna alcatuiesc o imagina perceputa pentru o companie sau un produs. Au existat discutii recente pe web despre acest subiect, despre faptul ca sigla nu este marca dvs. Desi acest lucru este adevarat, nu am vazut nici o clarificare a diferentelor dintre “marca”, “identitate” si “sigla”. Doresc sa rectific aceasta situatie.

Ce este marca? – Emblema companiei perceputa emotional ca un intreg.
Ce este identitatea? – Aspectele vizuale care alcatuiesc marca in ansamblu
Ce este sigla? – O sigla identifica o companie in forma sa cea mai simpla prin folosirea unui semn sau a unei imagini.

Pentru a explica in detaliu sa incepem cu inceputul – marca.

Ce este marca ?

marca

Marca nu este un subiect usor, s-au scris publicatii intregi si sute de carti pe aceasta tema; totusi pe scurt am putea descrie “marca“ ca o organizatie, serviciu sau produs cu personalitate care este modelat de perceptia publicului. Astfel, ar trebui sa remarcam ca un designer nu poate “face” o marca – numai publicul poate face acest lucru. Un designer creeaza baza marcii. Multi oameni cred ca o marca este alcatuita doar din cateva elemente – cateva culori, cateva fonturi, o sigla, un slogan si poate putina muzica pe langa. In realitate este mult mai complicat. Am putea spune ca o marca este o “emblema a companiei”.

Ideea fundamentala si conceptul din spatele existentei unei “embleme a companiei” reprezinta faptul ca tot ce face o companie, tot ce detine si tot ce produce trebuie sa reflecte valorile si telurile companiei in amsamblu. Tocmai consecventa acestei idei de baza este cea care da forma companiei, conducand-o, aratand ce reprezinta, in ce crede si de ce exista. Nu este vorba doar de culori, fonturi, sigla si slogan.

De exemplu sa privim cunoscuta companie IT Apple. Apple ca si companie proiecteaza o cultura de companie umanista si o etica de companie puternica, ce este caracterizata de voluntarism, sustinerea cauzelor corecte si implicarea in comunitate. Aceste valori ale companiei sunt evidente in tot ceea ce fac, de la produsele si publicitatea lor inovatoare, pana la serviciul pentru clienti. Apple este o marca umanista din punct de vedere emotional, care tine legatura cu oamenii in mod real – cand cumpara sau folosesc produsele sau serviciile lor oamenii simt ca fac parte din marca, asemenea unui trib. Aceasta legatura emotionala creeaza brandul lor – nu doar produsele si siglele lor de dimensiuni mici.

Pentru o intelegere mai profunda a marcii, in termeni simpli, recomand lucrarea lui Wally Olin : Manualul Brandului care este, citez : ”un ghid esential si usor de inteles catre brandingul perfect.”

Ce este identitatea vizuala ?

coca cola

Un rol major in “marca” sau “emblema companiei” il are identitatea vizuala a sa. In majoritatea cazurilor designul de identitate se bazeaza pe mecanismele vizuale utilizate in companie, de obicei incluse intr-un set de linii directoare. Aceste linii directoare care alcatuiesc identitatea vizuala explica de obicei cum se aplica identitatea intr-o varietate de medii, folosindu-se palete coloristice,  fonturi,  planuri,  masuratori autorizate. Liniile directoare asigura coerenta identitatii vizuale a unei companii, aceasta la randul sau, permitand brandului ca intreg, sa fie recunoscut.

Identitatea vizuala sau “imaginea” unei companii este alcatuita din mai multe procedee vizuale:
  • O sigla (simbolul intregului brand + identitatea)
  • Articole de papetarie (antet + carte de vizita + plicuri,etc)
  • Articole de marketing (fluturasi, brosuri,carti, websites,etc)
  • Produse si ambalaje (produsele vandute si ambalajele in care sunt prezentate)
  • Design vestimentar (obiecte de imbracaminte purtate de angajati)
  • Prezentare (design de interior si exterior)
  • Mesaje si actiuni (mesajele trimise pe cai indirecte si directe de comunicare)
  • Alte comunicatii (audio,olfactive, tactile, etc)
  • Orice alt element vizual care reprezinta compania.


Toate acestea alcatuiesc identitatea vizuala si trebuie sa sustina marca in intregime. Sigla totusi este o identitate a companiei si marca cuprinsa intr-un semn identificabil. Acest semn este avatarul si simbolul companiei ca intreg.

Ce este sigla?

ibm

Pentru a intelege ce este o sigla , trebuie mai intai sa vedem la ce foloseste. O sigla este pentru….identificare. O sigla identifica compania sau produsul prin utilizarea unui semn, steag, simbol sau semnatura. O sigla nu vinde compania direct si rareori descrie o companie. Siglele isi capata sensul din calitatea obiectului pe care il simbolizeaza si nu invers – siglele exista pentru a identifica nu pentru a explica. Pe scurt, ceea ce inseamna o sigla este mult mai important decat cum arata.

Pentru a ilustra acest concept, ganditi-va la sigle ca si cand ar fi oameni. Noi suntem identificati dupa nume – Ion, Daniela, Mihai – si nu printr-o descriere confuza sau usor de uitat cum ar fi “ tipul blond imbracat in roz mereu”. In acelasi fel o sigla nu trebuie literalmente sa descrie ce face compania, ci mai degraba sa identifice compania in asa fel incat sa fie recunoscuta si memorabila.

Este de asemenea important de notat faptul ca doar dupa ce o sigla devine familiara poate functiona in modul intentionat de noi, in acelasi fel in care noi trebuie sa invatam numele oamenilor pentru a-i identifica.

Sigla identifica o companie sau un produs in forma sa cea mai simpla.  


demo1
demo2

Artvisiona este studioul de branding, rebranding, marketing si creatie de continut pentru web, print, radio si tv. Din 2003 oferim servicii complete pentru companii si soloprenori din toata lumea.
✨ De la idee la business. Constructie, comunicare si promovare de brand pentru orice stadiu al afacerii: start-up, repozitionare, scalare, revitalizare;
✨ Strategie de brand si marketing;
✨ Creatie de continut premium pentru mediul online si offline.
Ai nevoie de ajutor? Inscrie-te la o sedinta gratuita de consultanta de 15 minute.