Cum arata un logo bun ?

 


Un logo  eficient trebuie sa urmeze cinci principii de baza: simplu, memorabil, permanent, adaptabil si potrivit

1. Un logo trebuie sa fie SIMPLU

Un design de logo simplu permite recunoasterea usoara si il face adaptabil si memorabila. Logourile bune prezinta ceva unic fara sa fie incarcate.

logo cunoscute

Un logo simplu este adesea usor de recunoscut, incredibil de usor de memorat si cel mai eficient in exprimarea cerintelor clientului. O identitate  vizuala rafinata si prelucrata va capta atentia unui privitor care trece in goana masinii cu 100 km/ora pe langa un anunt, sau pe langa un ambalaj de pe rafturile supraincarcate ale unui magazin, sau din orice alt vehicul utilizat pentru publicitate, marketing sau promo. Tineti minte, baza brandingului international de eficienta maxima al celui mai mare producator de incaltaminte din lume este un foarte simplu “suierat” grafic (ceva ca semnul Nike=bumerang).

2. Un logo trebuie sa fie MEMORABIL

Imediat dupa principiul simplitatii, urmeaza memorabilitatea. Un design de logo eficient trebuie sa fie memorabil, si acest lucru se realizeaza daca un logo se pastreaza simplu si potrivit.

logo memorabil

Ati putea fi interesati sa vedeti exemple de logouri deficitare.

Surprinzator pentru multi, subiectul unei logo este relativ putin important, si nici caracterul oportun continutului nu joaca intotdeauna un rol important.

Aceasta nu inseamna ca  nu este de dorit un caracter oportun, ci doar indica faptul ca o relatie directa intre simbol si ceea ce simbolizeaza este destul de des imposibila, si in anumite conditii chiar de obiectat. Se pare ca in cele din urma, singura obligativitate in designul de logo, este ca acestea sa fie distinctiv, memorabil si clar.

3. Un logo trebuie sa fie PERMANENT

Un logo eficient trebuie sa fie permanent – adica trebuie sa suporte testul timpului.

Lasati trendurile in grija industriei de moda –Trendurile vin si pleaca, si cand ai in vedere sa schimbi o pereche de jeans, sau sa cumperi o rochie noua, este in regula, dar in ceea ce priveste identitatea brandului dvs., longevitatea este cheia.

Probabil cel mai bun exemplu de logo nemuritoar este Coca-Cola. Daca o comparati cu logoul Pepsi de mai jos, puteti vedea cat de eficienta este o sigla creata sa fie nemuritoare. Observati cum logoul Coca-Cola aproape ca nu s-a schimbat din 1900 ? Acesta este un design nemuritor.

cocacola_pepsi

4. Un logo trebuie sa fie ADAPTABIL

Un logo eficient ar trebui sa functioneze intr-o varietate de medii si aplicatii. Din acest motiv un logo trebuie conceput in format vector, pentru a ne asigura ca putem sa o aducem la scara.Un logo trebuie sa poata functiona atat in format orizontal cat si vertical.

logo adaptabil

Puneti-va intrebarea: mai este un logo eficient daca:
  • este printat intr-o culoare?
  • este printat pe ceva de dimensiunea unui timbru postal?
  • este printat pe ceva mare cat un panou publicitar?
  • este printat in revers (adica sigla luminata pe fond intunecat)


O modalitate de a creea un logo adaptabil este sa incepi designul doar in alb si negru. Aceasta permite autorului sa se concentreze pe concept si pe forma, si nu doar pe natura subiectiva a culorii. Nu trebuie uitate nici costurile de imprimare – cu cat se folosesc mai multe culori cu atat va fi mai costisitor pentru companie pe termen lung.

Imi place sa lucrez mai intai in alb si negru sa ma asigur ca logoul va arata bine in forma sa cea mai simpla. Culoarea este foarte subiectiva si emotionala. Aceasta poate distrage atentia de la designul in asamblu – sa zicem ca ati vedea logoul firmei dvs. numai in rosu, acea culoare va fi primul lucru la care ati raspunde, si nu compozitia elementelor de design.

5. Un logo trebuie sa fie POTRIVIT

Modalitatea de pozitionare a unui logo trebuie sa se potriveasca scopului intentionat. De exemplu, daca faci designul unui logo pentru un magazin de jucarii pentru copii, este potrivit sa folosesti o schema de culoare si fonturi copilaresti. Acestea nu ar fi potrivite pentru o firma de avocatura.

logo relevant

Este important de asemenea sa va spun ca un logo nu trebuie sa arate ce vinde sau ofera ca serviciu compania respectiva. Adica, logourile pentru masini nu trebuie sa arate masini, logourile pentru computere nu trebuie sa arate computere. Logoul Harley Davidson nu este o motocicleta, si nici logoul Nokia un telefon mobil. Un logo este strict pentru identificare.

Pentru a gasi dovezi in acest sens, luati primele 50 de marci din lume –94% din sigle nu descriu ce produce compania.

50-logo

Paul Rand are ceva de spus despre acest subiect:

“Trebuie un logo sa se autoexplice ? Doar in asociere cu un produs, serviciu, companie sau corporatie, capata un logo un inteles adevarat. Un logo isi trage intelesul si utilitatea din calitatea acelui obiect pe care il simbolizeaza. Daca o companie este de mana a doua, logoul sa va fi perceput in cele din urma ca fiind de mana a doua. Este nesabuit sa credem ca un logo isi va atinge scopul imediat, inainte ca aceasta sa influenteze publicul.” – Paul Rand
 


demo1
demo2

Artvisiona este studioul de branding, rebranding, marketing si creatie de continut pentru web, print, radio si tv. Din 2003 oferim servicii complete pentru companii si soloprenori din toata lumea.
✨ De la idee la business. Constructie, comunicare si promovare de brand pentru orice stadiu al afacerii: start-up, repozitionare, scalare, revitalizare;
✨ Strategie de brand si marketing;
✨ Creatie de continut premium pentru mediul online si offline.
Ai nevoie de ajutor? Inscrie-te la o sedinta gratuita de consultanta de 15 minute.