Ce inseamna “Propagare DNS”?

 
 
Propagarea DNS este un proces automat de notificare a serverelor din intreaga lume si are loc atunci cand se inregistraza un domeniu nou ( nume.ro ) sau cand se fac modificari la nivel DNS ( schimbare gazduire / host )

Asa cum ai 20 de prieteni carora nu le stii adresa pe dinafara, nici atunci cand vizitezi diferite siteuri nu le stii IP-urile. Ce faci vrei sa le trimiti prietenilor o scrisoare ? Scoti agenda in care ti-ai notat adresele lor. Cand vrei sa afli adresa unui calculator pe Internet, folosesti fara sa stii tot o agenda numita sistem DNS.

Ce face efectiv DNS-ul? Atunci cand doresti sa vizitezi un site, tastezi adresa in bara browser-ului, iar acesta se uita in agenda (adica intreaba un server DNS) si afla care este adresa IP a serverului care apartine acelui site. Apoi se conecteaza la acesta, care trimite datele pe care le-ai cerut.

Propagarea DNS poate dura pana la 72 de ore. Durata propagarii este influentata de numarul mare de servere DNS din intreaga lume. Procesul de propagare fiind un proces automatizat, acesta nu poate fi grabit si nici estimat cu exactitate.