Web design responsive sau web design special pentru mobil ?

responsive vs website mobil

Pana de curand, un site presupunea un singur design si nimic mai mult. Important era ca acesta sa fie complet functional, dar si atractiv pentru cei care il vizitau de la calculator. Odata insa cu anuntul oficial facut de Google in legatura cu avantajele pe care site-urile optimizate pentru telefoanele mobile le au, tot mai multi proprietari de site-uri au reactionat, luand in considerare aceasta optiune.

Desigur, si eu, la randul meu, am inceput sa primesc foarte multe cereri de website-uri responsive. Insa… exista o problema! In realitate, majoritatea celor care isi doresc un website optimizat pentru mobil, de fapt, nu stiu ce presupune asta.

Ce trebuie sa stii inainte sa iei decizia de a comanda un website optimizat pentru mobil ?

Exista doua metode prin care se poate afisa corect un website pe mobil:web design responsive

1. Web design responsive.

Un website este responsive daca are capacitatea sa-si adapteze designul paginilor in functie de mediul de vizionare, mai precis de rezolutia ecranului – desktop, tableta si  mobil, fara a suferi degradari majore, pentru a le oferi utilizatorilor o experienta excelenta de navigare.

Avantajele unui web design responsive:

Accesibilitate – exista o versiune de site functionala pe toate dispozitivele. Nu mai sunt necesare versiuni speciale pentru mobil, care trebuie dezvoltate separat. Experienta buna de navigare – fiindca se adapteaza rezolutiei, se elimina erorile de nagivare, precum aparitia scrollurilor orizontale, intalnirea butoanelor prea mici pentru a fi apasate.

Dezavantajele unui web design responsive:

  • Creste volumul de munca, prin urmare, cresc si costurile de dezvoltare. Un web design responsive este in general cu 30% – 50% mai scump decat o varianta obisnuita de desktop.
  • Designul este modular, nu exista o libertate foarte mare in design din cauza faptului ca acelasi look trebuie implementat pe toate dispozitivele. Rezultatul este un site care nu permite foarte multa creativitate.
  • Variantele de web design responsive sunt recomandate mai mult pentru site-uri de prezentare cu pagini reduse decat pentru magazinele online. Chiar daca vorbim de 3G si 4G, majoritatea clientilor au acoperire EDGE si nu au internet nelimitat. Daca dureaza 20 de minute ca sa faci o comanda de pe mobil, cu siguranta vei renunta.
  • Alt dezavantaj este faptul ca atunci cand doresti o modificare in site, trebuie sa te asiguri ca s-a integrat corect in toate variantele (responsive presupune cate un cod diferit pentru fiecare dintre dispozitive: desktop, tableta si mobil)
  • Un nou nivel ridicat de complexitate a layout-urilor
  • Apar mai multe probleme la compatibilitatea intre browser-e, ceea ce presupune ore in plus de munca pentru rezolvarea lor


Exemplu: Acest blog are un web design responsive. Il poti testa.

web design mobil

2. Web design pentru mobil.

Versiunea de web design pentru mobil implica crearea unui site separat, fata de cel pentru desktop, care este oferit doar vizitatorilor ce folosesc telefoane mobile. Pornind de la designul de desktop, se va realiza o versiune minimalista a site-ului care va fi compatibila cu toate telefoanele mobile. Atat functionalitatile, cat si elementele de design vor fi simplificate, perfecte pentru o incarcare foarte rapida de pe un telefon mobil.

Avantajele web designului pentru mobil.

  • Unul dintre avantaje este acela ca o versiune speciala pentru mobil nu ingradeste creativitatea versiunii pentru desktop.
  • Incarcare rapida a site-ului si usurinta de utilizare cu un design minimalist centrat pe continut
  • Site-urile pentru mobil nu au personalitate, designul trebuie sa se incadreze in anumite standarde. Din acest motiv arata modular.
  • Nu permite imagini de fundal, filme, imaginile trebuie optimizate, etc pentru a putea sa se incarce intr-un timp foarte scurt


Dezavantajele web designului pentru mobil.

Exemplu: http://www.magazinplantemedicinale.ro

Concluzii:

Avand in vedere toate acestea, desi web designul responsive este la moda, eu prefer sa realizez doua variante de site. Unul pentru desktop si tableta, si un altul pentru mobil. Numai in acest mod, pot fi impresionati utilizatorii de desktop (datorita libertatii totale in design), dar si cei care prefera sa navigheze folosind dispozitivele mobile si care astfel vor putea incarca usor si rapid informatia cautata.
Comentariul tau

Your email address will not be published. Required fields are marked *