Site-uri web de promotii, reduceri, oferte speciale

O afacere profitabila in ultimul timp se pare ca sunt site-urile de oferte speciale care ofera reduceri semnificative in schimbul promovarii. Doua din cele mai mari website-uri straine de acest gen sunt Groupon si LivingSocial. Conceptul lor este de a prezenta companii locale din zona membrilor, si apoi de a oferi membrilor reduceri mari – de obicei intre 40% si 90% – menite sa convinga membrii sa incerce produsul sau serviciul.
In articolul de azi vom analiza acest trend de website-uri de reduceri si oferte speciale, din perspectiva web design-ului si vom vedea motivele pentru care functioneaza. Vom mai analiza si felul in care actioneaza designul pentru a promova utilizarea eficienta a acestor tipuri de website-uri.
Conceptul unui site web de reduceri si oferte speciale
Scopul care sta la baza Groupon, LivingSocial si al altora de acelasi fel este simplu: se ofera membrilor reduceri mari pentru a-i convinge sa incerce servicii noi, in speranta ca ei vor reveni in viitor si vor cumpara produsul sau serviciul si la pretul integral. Website-urile castiga profit prin prezentarea companiilor, care dau o taxa redusa website-ului in scopul de a fi expus in sursele locale.O trasatura importanta de observat este ca fiecare ocazie are un termen limita foarte strans in care poate fi achizitionata la acel pret. In acest fel, membrii trebuie sa “cumpere” in maxim 24 ore, maxim 48 ore, etc altfel termenul expira.
De ce functioneaza conceptul unui site web de reduceri atat de bine ?
Oamenilor le place o oferta buna, membrii sunt mai inclinati sa actioneze daca stiu ca pot sa cumpere mai ieftin. O oferta buna poate fi chiar mai eficienta decat obtinerea aceluiasi serviciu complet gratuit. O oferta “gratuita” poate face compania sa para mai putin valoroasa, sau altfel oferta pare “prea buna ca sa fie adevarata”. Doar cu o reducere consistenta exista un mediu, iar cumparatorul se simte mai destept ca a reusit obtinerea ofertei. Un cadru de timp redus creaza un sentiment de urgenta. Oferta nu va dura mult, asa ca daca o vor, trebuie sa o ia acum. Este mai putin timp pentru o decizie logica, care i-ar impiedica sa cumpere.Conceptul este unul inteligent, si astfel a ajuns rapid un trend si in Romania. Multe site-uri noi apar ca ciupercile in fiecare zi, unele cu variatii usoare, altele in nise cu totul diferite. Oricare ar fi trasaturile, totusi, conceptul este unul puternic deoarece este o situatie in care toti au de castigat : website-ul, companiile si membrii.
In continuare voi analiza trasaturile specifice de design care fac ca cele principale sa functioneze atat de bine.
Elemente de design la site-uri de promotii
Ce elemente de design se folosesc intr-un site ca acesta?Scheme de culori tari
Multe din aceste site-uri au scheme de culori puternice. De ce au efect intr-un astfel de site web ? Site-urile de cupoane sunt axate pe acapararea ofertei in ultimul moment. Aceasta se traduce intr-un sentiment de urgenta, si are chiar si un aer de joc care atrage. Varietatea de culori aprinse pastreaza intensitatea, iar utilizatorul simte ca a realizat ceva, ca a facut ceva pentru el cand a achizitionat un produs sau serviciu grozav.


Continut masiv
Site-urile de oferte au adesea continut masiv, cel putin pe prima pagina. Sunt prezentate alte oferte, precum si continut si chemari la actiune care conving vizitatorii sa devina membrii. Desi este nevoie de continut masiv pentru contra-promovare, exista de asemenea o varietate de continut necesar care nu este promotional, dar care este mai potrivit daca este integrat tot pe fiecare pagina.Mult continut, totusi, inseamna ca acesta trebuie sa fie organizat, ceea ce poate fi considerat un trend in design in sine. Din fericire, structura de navigare pentru aceste site-uri este simpla, cu trei sectiuni: semnati, oferta prezentata, oferte inchise si alte oferte. Aceasta desigur pe langa orice continut secundar cum ar fi pagina de prezentare.

Inscrieri si chemari la actiune simple
Chemari la actiune simple, eficiente si foarte vizibile sunt amplasate pe site pentru a incuraja vizitatorii sa se inscrie. Unii chiar utilizeaza inscrierea in site, desi aceasta poate fi un pic invaziva pentru unii utilizatori. Totusi, altii folosesc plasarea inteligenta si tehnici de design, precum si strategii de continut pentru a incuraja utilizatorii sa se inscrie.Adesea, procesul de “inscriere” este la fel de simplu ca intrarea pe email – website-ul te gaseste automat. Alteori, se face doar prin inregistrarea emailului si locatiei.

Preturi marcate
Desigur, ceea ce atrage intradevar utilizatorii la aceste site-uri, este oferta incredibila pe care o obtin pentru niste servicii sau produse strasnice. Din acest motiv, aceste website-uri de cupoane pun accentul ierarhic – cea mai mare atentie – pe pret si pe suma economisita. De obicei pretul este prezentat iar economia este calculata in procent, o strategie de continut care se dovedeste a fi mai eficienta. ( Care vi se pare mai bine, “ economisiti 20 euro” sau “economisiti 40%” ? Adesea suma economisita este aceeasi ).
Numaratoare inversa
Numaratoarea inversa interactiva aduce un element dinamic acestor site-uri, si le face mai interactive. Totusi, cel mai mare concept aici este acela ca aduce o idee de urgenta, si astfel incurajeaza mai multe vanzari. Inca un element de notat este acela ca deoarece se fac mai multe vanzari, intervine influenta sociala. Multe din aceste site-uri, cum ar fi Groupon de mai jos, arata cati au cumparat ocazia, si respectiv, cate ofete au mai ramas.
Imagini convingatoare
Imaginile care inconjoara oferta, pot fi un factor convingator in promovarea mai multor vanzari. Oamenilor le place sa vada ce cumpara, si chiar daca este doar o fotografie sugestiva in loc de una efectiv a serviciului, se aplica acelasi concept. Poate de asemenea sa intareasca brandul care este prezentat, care este de fapt scopul primordial al afacerii in sine.
Sa vedem cateva site-uri de reduceri straine
Mai jos este o mica prezentare a acestor website-uri la moda. Se pot vedea trendurile de design in actiune. Nu uitati sa priviti modul in care fiecare abordeaza acest concept de website, si cum il implementeaza pentru cea mai eficienta strategie.Groupon Groupon, un website colectiv de shopping va ofera ocazii grozave pentru restaurante, spa, sala, sarituri cu parasuta si alte activitati. In fiecare zi prezinta o ocazie si ofera reduceri uriase de pana la 50%, 60%, sau 70%; aceste ocazii se activeaza atunci cand destui oameni se inscriu la acelasi eveniment si doar atunci puteti obtine un cupon.

Deals Go Round Deals Go Round este o piata de vanzare si cumparare de ocazii de zi. Veti gasi aici cele mai bune ocazii din orasele voastre preferate Atlanta, Austin, Boston, etc.








In finalul acestui articol va prezint si o serie de site-uri romanesti de reduceri, la care o sa revin intr-un articol viitor.



















Ce parere aveti despre site-urile de reduceri ?

Articol scris de Simona-Gabriela Buzatu, fondatorul Artvisiona, autoarea cartii BRAND.Jocul antreprenorial la alt nivel. Teorie si practica in marketing. Primul ghid complet in limba romana despre branding si dezvoltatorul sistemului INCUBRAND, programul avansat de autocunoastere pentru afaceri.
Ai nevoie de ajutor? Inscrie-te la o sedinta gratuita de consultanta si coaching de 30 de minute.
simona@artvisiona.ro +40721636921
Continutul afisat in siteul Artvisiona este inregistrat la ORDA si protejat de legea dreptului de autor, reglementat de Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Pentru detalii accesati Termeni si conditii | Politica de Confidentialitate (GDPR). Copyright © Artvisiona 2003 - 2021.