Confidentialitate datelor personale pe internet.

 
 
yatedo

Nu stiu cati dintre voi au observat o schimbare radicala in acest an a site-urilor care detin date importante despre fiecare dintre noi, pe internet. Desigur, acum cativa ani nici nu ne gandeam ca ar putea fi folosite impotriva noastra si completam fara sa clipim formulare diverse cu informatii personale ( ce caine ai ?, cati copii ?, unde locuiesti ? )… dar stai, acum ne pasa ! De ce ne pasa ? Pentru ca datele se centralizeaza si informatiile nu-ti mai apartin, apartin site-urilor care le detin. Da, suna total aberant dar asta se intampla.

Acelasi lucru se intampla cu datele pe care le dai fara grija la promotii in supermarket, cand inchiriezi biciclete in parc sau pur si simplu in magazine ca sa iti faci un card de fidelitate.

Card de fidelitate

Te-ai intrebat vreodata de ce te suna diversi pe telefonul fix si incearca sa-ti vanda cate ceva ? Pentru ca datele tale au fost stranse prin astfel de metode si apoi vandute mai departe unor firme. Ce sunt cardurile de fidelitate ? Aparent iti aduc reduceri daca depasesti o suma de x lei in magazinul respectiv. De fapt cu aceste carduri se strang date despre consumatori, produse cumparate, buget, etc iar aceste date sunt vandute mai departe unor firme pentru ca acestea sa-si targeteze reclama. O metoda super ok si inteligenta, dar sa stim si noi… nu ?

Sa revenim la internet. De cateva luni au aparut doua site-uri care incalca orice regula a datelor private, si anume badoo.com si yatedo.com . Numele celor doua sunt apropiate si cu siguranta nu este o coincidenta.

Badoo.com

Acesta este un site de socializare si pana aici nimic de zis, atat ca nici un cont din acest site nu este creat de utilizatori ci de fondatorii site-ului. Esti nevoit sa te loghezi ca sa-ti stergi contul si ghici ce, dupa ce il stergi, surpriza. Acesta reapare dupa 2 saptamani si primesti pe e-mail mesaje agasante in care ti se cere sa intri si sa-ti vezi prietenii.

yatedo.com

Acest site este si mai interesant. Pe langa faptul ca ai un cont creat fara voia ta gasesti frumos asezate toate datele care au aparut vreodata despre tine pe internet. De la poze, date personale, cv-uri, anunturi … tot. Este suficient sa-ti cauti numele pe Google si o sa te regasesti pe Yatedo. Ca sa-ti stergi contul, procedura este si mai frustranta, trebuie sa te loghezi de data acesta cu userul si parola de Facebook, deci sa-ti stie si aceste date. Avantajos este faptul ca odata sters acest cont, ramane sters.

BestJobs.ro

Si din pacate site-urile romanesti se pare ca preiau acesta idee de a folosi in fel si chip datele tale fara sa te intrebe. Astfel, site-ul de joburi BestJobs.ro iti face CV-ul public fara nici o problema. Asa ca daca ai un CV pe acest site, cu siguranta este public si nu te va intreba nimeni daca doresti acest lucru sau nu. Eu pe acest motiv mi-am sters contul, voi puteti intra in contul vostru si seta Cv-ul sa nu fie public.

Ce parere aveti despre ce se intampla cu datele nostre confidentiale ?