Citirea pe calculator, fundal inchis sau deschis ?

fundal artvisionaAcum cateva luni mi-a fost semnalata o problema de uzabilitate de catre Cristian Margarit. Mi-a spus ca nu poate citi articolele aflate pe blogul meu pentru ca am folosit o schema de culori diferita de alte site-uri, text deschis pe fundal inchis. Nu ma gandisem niciodata la acest aspect, mai ales pentru ca eu citesc mai usor  textele deschise pe fundaluri inchise si am presupus ca acest lucru se aplica si pentru ceilalti utilizatori.

Dar acesta problema este mult mai complicata decat am crezut initial si nu este doar o chestiune de gust. Am facut o mica cercetare pe intenet luand in considerare varsta, tipul de monitor folosit, perceptie, probleme legate de sanatatea oculara si am tras urmatoarele concluzii dupa cum urmeaza.

Contrastul puternic intre text si fundal ( alb pe negru sau negru pe alb ) il face greu de citit pentru persoanele cu dislexie,  spun studiile. Textele inchise pe fundal deschis citite timp indelungat la calculator provoaca migrene si ameteli.

Pot spune din experienta ca citirea pe un monitor vechi CRT ( cu tub ) este destul de greoaie pentru ca literele sunt putin in ceata in comparatie cu monitoarele plate LCD unde textele au pixeli clari.

Exista indicatii ca textele deschise pe fundaluri inchise sunt preferate de varsnici, persoanele cu vederea afectata si de cei care obisnuiesc sa citeasca mult pentru ca este mai odihnitor.  Dar acest lucru este valabil ziua sau noaptea daca lumina in camera este corespunzatoare. In cazul in care citim noaptea un text deschis pe fundal inchis cu lumina stinsa sau lumina slaba ambientala o astfel de afisare va fi greu de urmarit.

Concluzie:

Cred ca fundalurile deschise sunt majoritare nu pentru ca aduc beneficii utilizatorilor ci mai degraba pentru a face trecerea mai usoara dintre papetaria clasica printata la cea computerizata.

Voi cat timp cititi pe internet si care este preferinta voastra ?  De ce ?

Raspunsul vostru ma va ajuta in luarea unei decizii privind afisarea textului in blogul meu. Sa pastrez sau sa schimb schema de culori a blogului ? Multumesc !uzabilitatetext uzabilitate  
One Comment

  1. hmm, daca ii text mult prefer negru pe fundal alb. Text alb pe negru imi oboseste ochii.
    Exceptie doar cand fac programare, unde am tot timpul fundal inchis la culoare.

Comentariul tau

Your email address will not be published. Required fields are marked *