Ai distrus proiectul! 5 pasi pentru a evita acesta afirmatie

web designer client

Cine a zis asta? De obicei ambele parti o spun. Atat clientul cat si creatorul adesea se acuza reciproc ca celalalt a distrus proiectul. De ce ? Ce asteapta ambele parti iar celalalt nu poate sau nu vrea sa execute ? Este vorba despre o lipsa de comunicare ? Si daca da, ce se poate face pentru a o preveni ?

Stii toate povestile amuzante de groaza. Clientul nu stie ce ii place pana nu vede, sau are o nepoata de 8 ani, care a castigat un concurs de pictat cu degetul si este un geniu creator sau si mai bine crede ca websiteul va costa modic, pentru ca stra-strabunicul lui a platit doar 10 centi in 1980… Si acum fara sa te supar, povestile sunt multe de ambele parti. Dar o astfel de diferenta de intelegere si gandire intre creator si client te face sa te intrebi cine este in ultima instanta vinovat pentru acuze ? Adevarul, daca am vrea sa recunoastem, este ca suntem cu totii de vina.

Comunicarea este cheia in toate cazurile, cu exceptia celor in care clientul sau designerul este nebun de legat, comunicarea poate avea loc de ambele parti, astfel incat sa existe o intelegere a procesului, a costului acelui proces si a rezultatelor asteptate si livrate. Dar iata cativa pasi care te duc cu siguranta in directia gresita.1. Inceput confuz

Designerii de succes stiu cum sa transmita mesajul despre modul in care abordeaza un proiect de la inceput. Cei care nu reusesc sunt desinerii care cred ca procesul creativ este un “unicorn magic” care nu poate fi imblanzit iar procesul este, dupa cum a spus cineva, ceva ce trebuie sa ramana “vrajitorie enigmatica” pentru client. Cu alte cuvinte, ce credea “tolomacul” era ca un client trebuie sa angajeze un designer, sa dea banii si BUM! Iata website-ul tau.

“Nu-i asa ca sunt un vrajitor de pe taramul magic si fac lucruri de creatie sa apara din senin?”


Din pacate, toata lumea face DESIGN pentru ca pare ceva usor… dar realitatea este cu totul alta. De aceea ar trebui sa permitem Darwinismului sa domine fara oprelisti, fara etichete de avertizare pe orice lucru. Vinde-te clientului astfel incat sa aiba incredere in rezultatele pe care le-ai obtinut cu altii. Arata-i cum lucrezi, pentru ca orice dezacord privind procesul sa fie negociat imediat.Stabileste standarde astfel incat clientii care vor ieftin si bine sa fie inlaturati INAINTE sa incepi, ca sa nu fie nevoie sa te confrunti cu probleme la sfarsitul proiectului. Arata ca esti profesionist, pentru ca clientul sa stie ca ai standarde de profesionist.

2. Cine a zis asta ?

Cuvantul spus poate fi uitat, interpretat gresit sau ignorat, dar de ce sa risti? Totul ar trebui pus in scris. Cand are loc o convorbire telefonica, punctele discutate trebuie formulate intr-un mail, urmate de intrebarea clara “acestea sunt punctele cu care ati fost de acord?”. Intalnirile ar trebui sa urmeze aceeasi procedura.

Nu lasa nimic la intamplare sau dupa memorie. Daca clientul si designerul sunt cinstiti atunci comunicarea transparenta si constanta va fi o componenta binevenita a oricarui proiect. Cand proiectele sunt lasate doar la comunicarea vorbita, vei auzi:

 • “Dar am crezut ca ai spus…
 • “Eu imi aduc aminte ceva total diferit.
 • “Cred ca imi amintesc…
 • “Aveam impresia ca…
 • “Am uitat sa mentionez inainte de a incepe ca…


3. Nu sunt informatii scrise

De dragul unui inceput lin in orice proiect, trebuie intocmit un rezumat de creatie. Acest plan de actiune, denumit si “brief”, cuprinde toate necesitatile, dorintele si obiectivul proiectului. Acesta se intocmeste in functie de raspunsurile pe care clientul le da la intrebarile privind mesajul, audienta, continutul, aspectul vizual si functionalitate cat si cum ar putea evolua proiectul in timp.

Noi la Artvisiona construim brieful de creatie impreuna cu clientul. Avem un formular care contine intrebarile cheie ale fiecarui gen de proiect. Odata completat, acest brief poate fi folosit ca schelet al proiectului, pentru ca este definit in linii mari.

Pentru un proiect lin si legal, este necesar sa existe un contract, o comanda de achizitie, un angajament al designerului dar si al clientului. In mod surprinzator, 40% din designeri, conform unui sondaj recent, nu obliga sau nu cer incheierea vreunui contract. Banuiesc ca numarul este mai mare, datorita jenei de a raspunde cinstit la intrebarea din sondaj. Un contract explica totul. Daca un client sau designer se indeparteaza de la termenii contractuali si ambele parti raman in tacere, atunci este una, dar cand o parte alege sa ignore termenii contractuali, cealalta parte poate usor sa il directioneze la loc, deoarece cuvantul scris este incontestabil.

4. Mentine comunicarea

Transparenta este un alt cuvant cheie in orice proiect. Tinerea la curent a clientului si designerului cu schimbarile, sau pur si simplu cu starea proiectului la un moment dat este un gest de eticheta profesionala. Clientii simt mai mult ca banii lor sunt cheltuiti cu intelepciune si vad progresul, iar designerii nu sunt aruncati in vrie cand clientul schimba termenul limita sau cerintele.

Cand esti designer orice email ar trebui sa cuprinda actualizarea, aproape ca footer, notarea progresului, onorariul pana la data respectiva (daca este pe ora), orice schimbari pentru elemente suplimentare, cum ar fi fondul de fotografii, functionalitati noi si multe altele. Clientul ar trebui sa anunte imediat orice discrepante sau intrebari care apar din ceea ce observa pe lista.

5.Un sfarsit nefericit

Cand totul s-a terminat, site-ul a fost aprobat de client, ambele parti ar trebui sa zambeasca. Aici insa apar cele mai multe probleme intre dezvoltatorul de siteuri si client.

Acuzele obisnuite dupa proiectele web sunt:

 • “Nu m-am asteptat ca designerul sa schimbe atat de mult!
 • “Clientul nu intelege cum functioneaza administrarea
 • “Designerii sunt prea sensibili la efectuarea de schimbari.
 • “Clientii nu vor sa plateasca pentru schimbari.
 • “Clientul vrea ca totul sa-i apartina, dar nu sa plateasca pentru asta.
 • “Designerii sunt platiti prea mult!


Aceste acuze sunt rezultatul proiectelor fara rezumat de creatie, fara contract sau comunicare constanta. Incep gresit si se termina dezastruos. Daca toate greselile listate nu sunt permise de ambele parti, exista sanse de 99% ca proiectul sa mearga lin si sa fie un succes pentru fiecare. Restul de 1%? Va exista intotdeauna vreo neintelegere, pentru ca oamenii nu stiu sa citeasca, nu vor sa citeasca sau nu le place sa respecte regulile contractului.

Tine minte, desi unii oameni spun “contractele sunt facute sa fie incalcate”, adevarata zicala este “ regulile sunt facute pentru a fi incalcate”. “Un contract este facut sa fie incalcat” nu a spus nici un judecator niciodata.

Crezi ca aceste reguli vor ajuta la proiectul tau? Nu esti de acord cu aceste sfaturi? De ce? Ce ai face diferit? Spune-ne in comentarii.

smile
Comentariul tau

Your email address will not be published. Required fields are marked *