Noul Rom vs Coca Cola

 
 
nou-rom

In luna octombrie 2010 am trecut toti prin mari emotii atunci cand a fost anuntata lansarea unui nou ambalaj ce presupunea inlocuirea drapelului national cu steagul american pentru ciocolata Rom. Vestea, comunicata prin doua spoturi TV pe principalele canale de televiziune, prin OOH in Bucuresti si in cele mai mari orase ale tarii, prin ad-uri in presa si pe internet (website, Facebook si bannere online) a starnit multa valva si controverse. Dupa o saptamana de dezbateri aprinse, McCann Erickson a declansat campania de reveal pe TV, OOH, print, Facebook, online, radio, la raft: “Rom se intoarce!”. Acesta a fost de fapt pasul al doilea al unei campanii mai ample prin care s-a incercat lansarea unei dezbateri patriotice in jurul Rom pentru a-i face pe oameni constienti de mandria lor nationala.Chiar daca pentru Romania acest gen de expunere a unui brand este unic, global isi are radacinile inca din anii 1985 cand Compania Coca-Cola a luat o decizie pe care revista Time a intitulat-o “esecul de marketing al deceniului”.

Pe 23 aprilie 1985, ca raspuns la informatiile ce spuneau ca mai multi oameni prefera gustul mai dulce de la Pepsi, compania a decis sa scoata de pe piata vechea lor formula Coca-Cola si sa o inlocuiasca cu o formula mai dulce  “Noua Coca-Cola”. Compania Coca-Cola nu a prevazut nemultumirea si furia pe care actiunea sa le-a creat si zeci de mii de iubitori ai Coca-Cola s-au adunat pentru a critica gustul noii Coca-Cola si pentru a cere inapoi vechea lor bautura. A fost creata chiar si o fundatie numita ” Vechii bautori de Coca-Cola din America ” care a lucrat fara odihna pentru a solicita reintroducerea pe piata a formulei traditionale prin folosirea mijloacelor civile, juridice sau legislative disponibile. 

Chiar si dupa ce au cedat in fata publicului si au reintrodus pe piata bautura originala, presedintele Coca-Cola Donald Keough, a spus despre loialitatea greu de surmontat a cosumatorului pentru bautura originala: “Este un minunat mister american, o enigma americana nemaipomenita. Si nu o puteti masura cum nu puteti masura dragostea, mandria si patriotismul.”

Compania Coca-Cola inainte de introducerea pe piata noua Coca-Cola, din 1981 pana in 1984 au testat cu foarte mare atentie noua si vechea formula pe aproape 200.000 de oameni din 25 de orase. Ceea ce au aflat din testele de gust realizate fara vizualizarea marcii, este ca se manifesta o preferinta clara de 55% pentru noua Coca-Cola.

Cum se explica acest fapt atunci cand oamenii si-au exprimat preferinta clara pentru formula noua Coca-Cola ? Singurul raspuns posibil ar fi principiul raritatii.  Bautura veche era aceea pe care oamenii nu o mai puteau avea si aceasta a devenit preferata lor – nu datorita gustului ci din obisnuinta.