Modul in care este adresata o intrebare nu afecteaza raspunsul ?

intrebari

Urmeaza sa se declanseze o epidemie care poate ucide 6oo de persoane,daca nu se iau masuri. Exista doua variante de tratament. Varianta A va salva 200 de oameni. Varianta B da o treime probabilitate ca toti cei 600 de oameni sa fie salvati, si doua treimi probabilitate ca nimeni sa nu fie salvat.

Ce vei face? Ai prefera sa garantezi ca 200 de oameni vor fi salvati, sau ai risca sa moara toti? Conform acestui studiu, majoritatea oamenilor ar alege varianta A. Este mai bine sa garantezi supravietuirea a 200 de oameni.

Dar daca schimbam modul in care este pusa intrebarea? In loc sa spunem ca 200 de oameni vor fi salvati, spunem ca 400 vor muri sigur. Cu optiunea B care ne da o treime probabilitate ca nimeni sa nu moara si doua treimi probabilitate ca toti 600 sa moara. Cum vei raspunde acum?

Problema este ca, din punct de vedere rational, cele doua scenarii sunt identice. Tot ce difera este faptul ca intrebarea este reformulata astfel incat sa accentueze cele 400 de morti sigure in urma optiunii A, si nu cele 200 de vieti salvate. Aceasta arata ca modul in care este formulata intrebarea, afecteaza serios raspunsul, si ca poate duce chiar la un raspuns contradictoriu.

Majoritatea oamenilor au inteligenta sa-si dea seama, daca le spui “gandeste logic” sau “ia in considerare toate posibilitatile”. Dar neatentionati, nu isi vor folosi toate capacitatile mentale pentru a analiza problema.
Comentariul tau

Your email address will not be published. Required fields are marked *