Ieftin este o valoare absoluta ?

ieftin si bun

Imagineaza-ti ca faci cumparaturi intr-unul din magazinele Armani. Te uiti in jur si gasesti un tricou care iti place. Pretul este 150 euro – este ieftin sau nu?

Nu pare ieftin, asa ca te mai uiti putin si gasesti alt tricou care iti place. Pretul? 75 euro. E, acesta este ieftin! Sau macar asa crezi si intr-un fel ai dreptate – in comparatie cu cel de 150 euro este. Asa ca il cumperi fericit, convins ca ai dat un pret bun. Dar daca comparam acel pret cu practic orice alt pret de tricou – este mult prea scump, dar la acel magazin, in acel moment, parea o afacere buna.

Ancorarea

Science Daily descrie ancorarea astfel:

Tendinta umana obisnuita de a te baza prea mult pe prima informatie oferita (“ancora”) cand iei decizii.


In timpul luarii deciziilor, ancorarea apare cand oamenii folosesc informatia initiala pentru judecati ulterioare. Odata ce se stabileste o ancora, alte judecati se fac prin raportarea la acea ancora, si apare o partinire in interpretarea altor informatii din jurul ancorei. Asa ca, data viitoare cand vezi un “chilipir” la orice vrei tu, gandeste-te bine, deschide smartphone-ul si fa o cercetare. De multe ori vei fi uimit de propria ta prostie.

Crezi ca detii controlul

In anii 1970, Ellen Langer, cercetator la UCLA, a demonstrat cu dovezi un fenomen pe care l-a numit iluzia controlului. Iluzia controlului este tendinta pe care o au fiintele umane de a crede ca detin controlul sau ca macar influenteaza rezultate, asupra carora se poate demonstra ca nu au nici o influenta.

Distractie cu numerele

In cercetarea ei, printre altele, un experiment implica loteria cu numere extrase la intamplare. In acest experiment, participantii credeau ca au mai mult control asupra rezultatului daca aleg numerele in loc sa le fie date la intamplare. Ei credeau ca alegerea numerelor este cheia succesului – dar ceea ce nu au luat in considerare a fost faptul ca numerele erau extrase la intamplare in cadrul loteriei. Deci fie ca alegi numerele, fie ca ele sunt extrase la intamplare – rezultatul nu era schimbat deloc.

…si cu cartile de joc

In alt experiment, participantii erau gata sa parieze o suma de bani aproape dubla intr-un joc de carti, daca adversarul lor era nervos sau instabil. Daca adversarul era bine imbracat si increzator pariurile erau mai mici. Ca si cand felul in care arata jucatorii are vreo importanta in abilitatea lor de a juca carti. Ca sa ne intelegem – nu are importanta.
Comentariul tau

Your email address will not be published. Required fields are marked *