Frica de expunere online

frica de expunere

Cu siguranta, daca ai un blog, faci filme pe youtube sau vorbesti in public, ai trecut prin perioada de panica in care iti era frica sa iesi in fata. Stii tracul acela de inceput, frica de necunoscut care nu te lasa sa te desfasori. Ah, si cate ganduri! Cata emotie si asteptare!

De ce imi era frica ?

Pentru ca meseria mea, in realitate, nu tine de comunicarea directa, dar asta nu inseamna ca nu am nevoie de ea. Eu creez. Creatia presupune multa liniste si singuratate. Tu cu gandurile tale si atat. Poate nu atat, tu cu tine si creioanele, calculatorul si, din cand in cand, Facebook-ul 🙂

Am inceput sa scriu pe blog pentru ca era o cale mai usoara de comunicare. Un mediu pe care-l controlam si care m-a ajutat foarte mult in comunicarea cu clientii mei si in optimizarea pentru motoarele de cautare.

Dar blogul m-a ajutat si sa-mi dezvolt exprimarea in limba romana, pentru ca una este sa faci o scoala si o facultate, iar alta este sa intelegi lucrurile si sa scrii real minim 2 articole pe saptamana ( unele avand chiar si peste 6 pagini A4 ).

Si am tot scris 8 ani pe blog, pana am decis ca este momentul oportun sa ma prezint cu adevarat. Mi-a luat in jur de 12 luni sa ma hotarasc, sa spun lumii ca Simona sunt eu si fac asta, asta si asta. Decizia de a face clipuri educative despre multimedia nu a fost una usoara si asta pentru ca nu stiam ce reactie o sa aiba oamenii fata de mine, fata de felul in care vorbesc, felul in care ma misc, despre subiecte, despre calitatea filmelor, despre tot. Din experienta, stiam ca oamenii pe internet isi opresc mai greu reactiile sincere si sunt mai impulsivi din cauza faptului ca nu pot fi trasi la raspundere.

Pregatirea

N-am pornit pur si simplu la drum. In primul rand, am urmat un curs de dictie. Fiind la prima „abatere” de acest gen, am considerat ca am nevoie de pregatire. Acest curs m-a ajutat nu numai sa vorbesc tare si clar, dar mi-a dat si o siguranta in voce, siguranta pe care nu o aveam inainte.

Pe langa acest lucru, am invatat, prin multe exercitii, sa scriu un articol dedicat special vorbirii. Da, suna ciudat, dar este total diferit fata de unul scris cu scopul de a fi citit in gand. Fraze mai scurte. Idei concentrate. O structurare mai simpla.

Ce a urmat ? Realitatea

Desi mi-am propus initial sa fac mult mai multe filmulete lunar, am constatat ca scrierea articolelor, repetarea, inregistrarea, montajul si editarea grafica ocupa cateva zile bune. Din acest motiv, realizarea unui singur filmulet pe luna este un target mult mai real pentru mine, desigur, la standardele pe care mi le-am impus. Feedback-ul oamenilor si in special al clientilor veniti in urma realizarii acestora, a fost unul pozitiv si nu ma asteptam la un rezultat asa de bun. Acest lucru ma incurajeaza sa merg mai departe. Asadar, nu pot fi decat multumita.Ce am invatat ?

Am invatat o lectie foarte importanta. Si anume ca nu trebuie sa te temi niciodata cand vine vorba de meseria ta. Perceptia fiecarui om este diferita, pana la momentul testului real nu ai de unde sa stii ce reactie au oamenii. Deci nu te teme de ei.

Chiar daca acesta poveste mi-ar fi adus un raspuns negativ, desi probabil pe moment as fi fost descurajata, tot m-ar fi ajutat sa ma dezvolt profesional, pentru ca as fi inteles ce nu merge si unde mai am de lucrat.

Indiferent de domeniul in care lucrezi, niciodata nu poti spune „gata, stiu tot” sau „gata, am facut tot”, pentru ca mereu sunt noi provocari, noi praguri de atins. Practic, vorbim de o evolutie continua si de un proces de invatare care, de fapt, nu are final. De aceea, este vital sa nu te plafonezi si, mai ales, sa nu te temi sa faci noi pasi pe drumul tau profesional, indiferent cat de „indrazneti” par la inceput. In realitate sunt cat se poate de necesari, indiferent de modul in care pot fi ei vazuti de ceilalti. Din orice tip de experienta profesionala ai, de fapt, de castigat, fie ca acest castig inseamna mai multa vizibilitate, mai multi clienti, venit mai mare sau mai multe cunostinte in baza carora poti dezvolta ulterior proiecte mai complexe, mai bune, mai competitive.

Ai o poveste similara sau vrei sa pornesti ceva altfel pentru tine ? Astept comentariul tau.
Comentariul tau

Your email address will not be published. Required fields are marked *