Dependenta de Facebook a copilului tau

facebook_copii

Ce spune dependenta de Facebook a copilului tau despre stilul tau de educatie parentala ?

Droguri, sex neprotejat, bautura, violenta, fumat – lista de ingrijorari parentale pare uneori fara capat. Si chiar cand ti se pare ca ai toate zonele problema acoperite, copilul sau adolescentul tau pare “dependent” de Facebook si de alte site-uri de medii sociale online. Este acest lucru chiar posibil?

Conform spuselor psihologului Kimberly S. Young, doctor al Centrului de Dependenta Online, dependenta adolescentilor de internet devine o problema din ce in ce mai serioasa. Desi nu exista cifre clare care sa arate cati adolescenti devin dependenti de internet, Young estimeaza ca 5 pana la 10 % din utilizatorii de internet sufera de un anumit grad de dependenta.

In plus, un studiu recent efectuat in Canada in care au fost inclusi peste 5.000 de copii si adolescenti a aratat ca 70% din parinti stiu putin sau nimic despre activitatile copiilor lor online.  Studiul care a fost efectuat de Reteaua de Constientizare a Mediilor cu sediul in Ontario, Ottawa, a descoperit de asemenea ca 70% din adolescentii de 13 si 14 ani recunosc ca au vizitat chatrooms private sau doar pentru adulti.  Mai mult, majoritatea acestor adolescenti recunosc cu lejeritate ca incalcau regulile impuse in familie cand vizitau aceste chatrooms.

Un alt studiu efectuat de Universitatea York din Canada sustine ca utilizatorii de Facebook sunt “nesiguri de ei, narcisisti  si au o stima de sine redusa” . Prin urmare, obiceiurile copilului tau pe Facebook arata ca esti un parinte slab? Nu.  Dar arata ca trebuie sa stabilesti reguli noi si activitati casnice.  Iata cateva lucruri de luat in considerare:

Facebook nu trebuie sa devina surogat pentru prietenia  si activitatile adevarate

Toti au nevoie sa petreaca timp cu ceilalti, nu doar timp pe ecran. Prezenta fizica a celorlalti promoveaza legaturi mai stranse, si toti trebuie atinsi, luati in brate si  serviti. De aceea, asa cum probabil aveti reguli privitoare la durata de urmarire a televizorului si de utilizare a telefonului, trebuie sa stabiliti o regula a timpului petrecut pe internet.

Desigur, copiii de astazi trebuie sa stea online pentru proiecte scolare si situatii de invatare. Problema apare atunci cand parintii presupun automat ca copiii lor sunt online in scopuri educationale si nu ii intreaba despre realul motiv pentru care utilizeaza internetul. Intelegeti ca este usor sa pari ocupat la computer, ca si cand ai invata serios (ganditi-va cat de des voi “pareti ocupati” la servici cand trece seful pe langa voi).  De aceea parintii trebuie sa arate un interes real fata de activitatile copiilor lor online, pe langa instalarea unui soft de monitorizare a internetului.

Trebuie sa discuti cu copiii, sa afli despre proiectele lor scolare si despre prieteni, si sa le pui intrebari relevante despre ziua lor. De exemplu, in loc sa intrebati doar “Cum a fost la scoala azi?” ( ceea ce atrage de obicei raspunsul “Bine”) intrebati ceva de genul “Ce ti-a placut cel mai mult azi la scoala?” sau “Spune-mi trei lucruri pe care le-ai invatat azi”. Astfel de intrebari cer un raspuns nu doar monosilabic si va ajuta sa construiti o legatura cu copilul vostru.

Ajutati-va copilul sa-si descopere pasiunea

Toti au nevoie de un scop in viata, inclusiv copiii vostri. Daca vreti ca copilul vostru sa reduca timpul petrecut pe facebook (sau timpul petrecut pe alte siteuri de medii sociale) trebuie sa-l ajutati sa gaseasca o alternativa. Doar spunand “ Nu sta atata pe Facebook” nu va atrage o schimbare in comportamentul lui, deoarece nu va avea alta activitate care sa-l atraga. De aceea, pe masura ce vorbiti mai mult cu copiii, incercati sa descoperiti ce le place si ce nu le place.

Sunt atat de multe lucruri in care se pot implica acum, de la sport la dans, la grupuri de interese specializate. Exista de asemenea numeroase optiuni de voluntariat, cum ar fi societatea umanitara locala, centrul pentru varstnici, biblioteca, muzeul sau organizatiile non-profit. In esenta, indiferent de ce este interesat copilul vostru, sunt mari sansele ca el sa gaseasca o modalitate de a folosi util acel interes.

Cand copiii sunt pasionati de ceva, Facebook si alte siteuri de medii sociale nu vor mai parea importante. De fapt ei vor avea o dorinta mai mare de a-si alimenta pasiunea. Si daca pasiunea lor este comuna cu a unui frate sau sora, sau prieten, acestia pot participa si ei , si astfel tranzitia spre o noua activitate poate fi chiar mai usoara.

Invatati-va copilul cum sa utilizeze Facebook

Una din provocarile siteurilor de network social este faptul ca ii invata pe copii in mod subtil cum sa faca relatiile mai comode. In mintea unui copil, daca cineva are 4.000 de prieteni pe facebook    iar el are doar 400, inseamna ca persoana respectiva este mai apreciata. Acesta este modul de logica lenesa care se strecoara in mintea copilului.

Pentru a combate acest fel de gandire, intrebati-va copiii “ Cati dintre prietenii tai de pe Facebook contribuie cu adevarat la viata ta? Cum te fac acesti prieteni sa fi mai valoros? Ce stii despre acesti oameni in afara faptului ca posteaza pe Facebook?”

In plus, invata copiii sa utilizeze Facebook responsabil. Pentru copii, Facebook  este o modalitate de a vorbi despre teme si interese comune cu colegii, si o modalitate de a tine o familie numeroasa la curent cu intamplarile zilnice. De exemplu daca copilul vostru este cel mai bun intr-un meci la scoala, daca ajunge in echipa de olimpici sau ia numai 10, aceasta este informatie care merita sa fie postata pe Facebook, deoarece astfel nu mai este nevoie sa suni pe toata lumea ca sa le dai vestea buna.

Totusi, daca copilul vostru se imprieteneste cu oameni pe care nu-i cunoasteti, atunci Facebook devine periculos si deschide calea catre violenta cyber, influente rele si pericole neprevazute. Ajutati-va copiii sa inteleaga ca scopul lor pe Facebook nu este de a cunoaste straini din toata lumea. Ei trebuie sa isi pastreze reteaua doar pentru prieteni cunoscuti si familie.

Adoptati o abordare proactiva fata de Facebook

Tineti minte ca Facebook poate deveni o capcana pentru copiii avizi de atentie. Din pacate, exista copiii care practic se cresc singuri. Ei nu au structura, disciplina si pe nimeni care sa le acorde atentia sanatoasa de care are nevoie si dupa care tanjesc.

Facebook poate hrani aceasta foame de atentie impulsionand copiii sa “se exprime”, sa posteze poze personale provocatoare, sau sa posteze declaratii socante care se pot intoarce impotriva lor si le pot afecta viitorul. De aceea, chiar daca nu sunteti pe facebook sau credeti ca nu e decat o prosteasca pierdere de timp, nu mai puteti sa ignorati Facebook sau mediile sociale. Copiii vostri le folosesc fie ca va place fie ca nu. Iata de ce trebuie sa va autoeducati despre mediile sociale si sa fiti proactivi privitor la modul in care copiii vostri utilizeaza Facebook. Implicandu-va in toate aspectele vietii copiilor vostri, inclusiv viata cyber, ii puteti invata cum sa le utilizeze responsabil si sa le insuflati o pasiune adevarata care merita urmarita.


Articol scris de Simona Gabriela Buzatu – Strategist de brand – fondatorul Artvisiona – studio de branding de la A-Z.

Intra in conversatie ! Poti participa activ la temele dezbatute pe blog. Lasa un comentariu la acest articol sau propune o tema despre care ti-ar placea sa citesti. Cele mai interesante vor fi dezvoltate in cadrul unui clip video.

Nu mai este suficient sa fii bun, trebuie sa fii unic !

Aici este locul unde gasesti totul despre branding, strategie, psihologie si ponturi care-ti lumineaza drumul catre succes.

Te mai asteptam !
One Comment

  1. interesant postul tau. chiar astazi am vazut niste filmulete interesante in legatura cu activitatea adolescentilor pe net http://www.commonsensemedia.org/digital-citizenship/6-8#self-expression

Comentariul tau

Your email address will not be published. Required fields are marked *