Cum sa-ti aperi drepturile de autor online

 
 
Copyright

Acum doua saptamani, am postat cateva randuri despre incalcarea drepturilor de autor. Din site-ul artvisiona.ro mi-au fost furate la propriu, texte care imi apartin 100%. Am stat putin sa ma gandesc daca acest pas de a spune lucrurilor pe nume, imi va afecta intr-un fel sau altul imaginea de brand la care lucrez de 10 ani de zile. Unii ar putea spune ca imi spal rufele in public… Pe de alta parte, consider ca acesti hoti, pe care nu-i cunosc, isi fac treaba pe spatele meu. Au intrat in casa mea virtuala si mi-au luat bunurile. Hotul neprins o sa continue sa-si faca treaba crezand ca este o strategie buna daca nu-l arati cu degetul. Prea multi oameni traiesc cu impresia gresita ca daca ceva este afisat in public devine de domeniu public…

Cum am descoperit textele furate ?

Pentru ca scriu articole multe despre domeniul meu de activitate,  ma intereseaza sa vad ce fac si altii in sfera online-ului romanesc. Stim cu totii, ca un continut unic este important nu numai pentru cel care citeste dar si pentru motoarele de cautare… Se intampla des, sa caut fraze din ceea ce scriu pe Google pentru a vedea cine si ce a scris despre acelasi subiect. Asa am descoperit, complet din greseala, primul site care mi-a incalcat dreptul de autor – cautand o fraza dintr-un text mai vechi de-al meu. Din fericire, am rezolvat problema in 24 de ore. I-am scris un mail, am semnalat problema si proprietarul site-ului a inlaturat textele problema, cu scuzele de rigoare.

Cautand in continuare pasaje din site-ul meu, am mai gasit alte 6 site-uri care mi-au incalcat drepturile de autor. Unul dintre ele a copiat chiar 100% textul meu, copy and paste, adica a lasat pana si brandul Artvisiona in blocul de text. Asta spune multe, daca nu a citit nici macar o singura data textul furat.

Ca un om modern, primul pas pe care l-am facut dupa acesta descoperire, a fost sa caut articole pe Google despre acesta problema. Am gasit, am citit si am hotarat sa aplic. Nu-mi place sa dau sfaturi pe care nu le-am testat si in care nu cred. Din acest motiv, promisiunea initiala de a scrie acest articol in urmatoarele 2 zile de la descoperirea problemelor, nu a fost posibila.

Sfaturi puse in aplicare. Ce functioneaza cu adevarat ?1. Primul pas. Printscreen-uri.

Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa ai dovada. Adica sa mergi in site-ul cu pricina si sa faci printscreen-uri la continutul furat ( texte, imagini, etc ).

Apoi, mergi in site-ul tau si faci acelasi lucru. In cazul in care continutul este unul mai vechi, care se afla in site-ul tau, dar acum este schimbat cu altul, poti folosi site-ul https://archive.org/web/ Introduci domeniul si cauti din lunile din urma. Apoi faci un printscreen aici.

2. Contacteaza proprietarul site-ului.

Scrie un mail proprietarului de site care ti-a incalcat dreptul de autor. Semnaleaza problema, trimite printscreen-urile, da un termen limita de rezolvare a problemei ( inlaturarea materialului furat ) si asteapta.

In cazul meu, dintre cele 6 site-uri care mi-au incalcat drepturile de autor, acesta metoda a rezolvat 3 dintre ele.

3.  Raporteaza la Google

Cum Google conduce lumea, ne este cam frica de el. Nu-i asa ? Google are reguli foarte stricte de incalcare a drepturilor de autor. Poti sa faci o cerere de inlaturare a site-ului din motorul de cautare aici: LINK

4. Raporteaza la Facebook

Daca un continut care iti apartine a fost afisat pe Facebook, raporteaza-l aici: LINK. Sau mergi la postarea respectiva, click dreapta si acolo ai si acesta posibilitate. Acest lucru se rezolva aproape instant 🙂 din fericire.

Ce nu functioneaza: Raportarea la firmele de hosting

Firmele de hosting romanesti, nu castiga mult. Din acest motiv, nu au motive bine intemeiate de a lua initiative si de a taia un site, chiar daca sunt partasi la incalcarea dreptului de autor.

In concluzie

In cazul in care pasii de mai sus nu au dat rezultat, nu-ti ramane decat sa iti inregistrezi continutul tau la ORDA inainte de a-l pune online. Desigur, acest lucru implica timp, bani si ceva nervi… ( ceva mai multi decat in pasii descrisi mai sus ) Dar este un mod sigur 100% ca cei cu care vei sta de vorba te vor asculta. Dar pregateste-te de lucruri mai serioase: avocat si eventual, proces.

Tu cum iti aperi drepturile de autor ? Ai patit la ranadul tau, asa ceva ?Articol scris de Simona Gabriela Buzatu – Strategist de brand – fondatorul Artvisiona – studio de branding de la A-Z.

Intra in conversatie ! Poti participa activ la temele dezbatute pe blog. Lasa un comentariu la acest articol sau propune o tema despre care ti-ar placea sa citesti. Cele mai interesante vor fi dezvoltate in cadrul unui clip video.

Nu mai este suficient sa fii bun, trebuie sa fii unic !

Aici este locul unde gasesti totul despre branding, strategie, psihologie si ponturi care-ti lumineaza drumul catre succes.

Te mai asteptam !
Comentariul tau

Your email address will not be published. Required fields are marked *