Ce este un web design responsiv?

responive

Iata un concept tot mai important pentru website-urile contemporane. Azi vom vedea impreuna ce inseamna. De exemplu, blogul Artvisiona pe care citesti acest articol este are un design responsive. Ca sa il vezi in actiune, deschide acest articol pe un browser de pe desktop si, treptat, fa browser-ul mai subtire sau mai lat. Vei vedea cum se ajusteaza planul singur, in mod magic, pentru a se potrivi cu noua latime a browser-ului, chiar si cand faci pagina la fel de subtire ca rezolutia unui telefon mobil. Sau testeaza-l direct pe mobil sau tableta.

Ce este web designul responsiv mai exact ?

De fapt, o intrebare mai buna ar fi, ce probleme rezolva web designul responsive ? Ei bine, asa cum poate ai observat, computerul nu mai este singurul dispozitiv care are un browser web. iPhone-ul a fost unul dintre primele aparate mobile care au avut un browser web cu adevarat grozav, si chiar a adus in lumina reflectoarelor experienta web-ului mobil. Au urmat multe alte aparate si, aparent peste noapte, fata web-ului mobil s-a schimbat.

Peisajul in schimbare al browser-elor web a dus la schimbarea asteptarilor utilizatorilor; acestia sperau sa navigheze pe web de pe telefoanele lor la fel de usor cum o faceau pe desktop. Astfel, ca raspuns la aceasta, comunitatea de design web a inceput sa creeze versiuni mobile ale website-urilor lor. Uitandu-ne inapoi, acesta nu era cu adevarat solutia ideala, dar, la momentul respectiv, a parut o idee rezonabila. Fiecare website urma sa aiba versiunea normala „de desktop”, si, ca bonus, o versiune „mobila”.

Tehnologia nu inceteaza sa progreseze, asa ca nu la mult timp dupa ce piata de aparate telefonice a fost radical schimbata, alti factori care tin de forma au crescut in popularitate. Pe langa telefoane si computere personale, aparate cum ar fi tabletele touchscreen si micile computere notebook (netbooks, daca preferati termenul) au inceput sa apara peste tot.

responsive web design

Si nu este vorba numai de ecrane mici. Afisaje mari, cu rezolutie mare, incep sa devina mult mai comune decat inainte, si ar fi o pierdere pentru web designeri sa nu se foloseasca de acestea. Asadar, spectrul dimensiunilor ecranelor si rezolutiilor se largeste cu fiecare zi, si crearea unei versiuni diferite a unui website pentru fiecare aparat in parte nu este o modalitate practica de lucru. De fapt, aceasta este problema pe care web design-ul responsive o ataca direct, oferind experiente optime de navigare de pe orice tip de dispozitiv.


Articol scris de Simona Gabriela Buzatu – Strategist de brand – fondatorul Artvisiona – studio de branding de la A-Z.

Intra in conversatie ! Poti participa activ la temele dezbatute pe blog. Lasa un comentariu la acest articol sau propune o tema despre care ti-ar placea sa citesti. Cele mai interesante vor fi dezvoltate in cadrul unui clip video.

Nu mai este suficient sa fii bun, trebuie sa fii unic !

Aici este locul unde gasesti totul despre branding, strategie, psihologie si ponturi care-ti lumineaza drumul catre succes.

Te mai asteptam !
Comentariul tau

Your email address will not be published. Required fields are marked *